Vloggers en jouw kind

Kijkt jouw kind regelmatig vlogs? Uit onderzoek is gebleken dat vloggers en YouTubers veel...

Kijkt jouw kind regelmatig vlogs? Uit onderzoek is gebleken dat vloggers en YouTubers veel invloed op hem of haar hebben, maar dat deze invloed niet per se slecht hoeft te zijn. Zo verbetert je kind zijn of haar Engels met het kijken naar Engelstalige filmpjes, leert handige tips en tricks en wordt geïnspireerd op het gebied van mode, kleding en make-up.

Minder positief is dat kinderen vaak kattenkwaad kopiëren en scheldwoorden overnemen uit de video’s. Bovendien kunnen vloggers grote invloed hebben op het koopgedrag van je kind. Niet alleen omdat veel jongeren graag willen hebben wat vloggers hebben, maar ook omdat op YouTube sprake kan zijn van verborgen reclame. Kinderen zijn zich meestal niet bewust van deze invloed en ook niet van de wereld achter de vlogs. Ze begrijpen niet dat het soms een fulltime en goedbetaalde baan kan zijn in plaats van ‘gewoon maar een hobby’. Hoe kun jij als ouder hiermee omgaan?

 

- Verdiep je in het internetgebruik van je kind. Maak hiervoor gebruik van leuke momenten met je kind om in gesprek te gaan over zijn of haar mediagebruik. Bijvoorbeeld als jullie samen met de hond gaan wandelen. Op deze manier maak je het gesprek over YouTube en de vloggers laagdrempelig. Kinderen vertellen vaak graag wat hen bezighoudt. 

- Onderschat de invloed van de vlogs op jouw kind niet. Praat over wat hij of zij online doet, stel vragen over het mediagebruik van je kind, bijvoorbeeld ‘Wat moet je nooit online doen?’ en kijk eens mee met je kind naar een paar filmpjes en naar de verschillende social media accounts waarop je kind actief is.

- Maak duidelijk dat vlogs vaak slechts een gedeelte van de werkelijkheid laten zien.

- Wees je ervan bewust dat in vlogs regelmatig gescholden wordt. Je kind verbieden naar vlogs te kijken is geen oplossing. Wel kun je regels met je kind maken over wat wel en niet mag, zoals mogen kijken op voorwaarde dat er geen scheldwoorden worden overgenomen.

- Vloggers krijgen vaak haatberichtjes en comments vol scheldwoorden. Vraag je kind of hij of zij dat ook doet. Vertrouw je het niet, dan kun je bij de ‘recente activiteiten’ op YouTube kijken (een functionaliteit die je kunt activeren), maar beter is dit bespreekbaar te maken en te houden met je kind.

- Vaak willen kinderen spullen kopen die zij bij hun favoriete vloggers hebben gezien. Dit is niet per se slecht, want soms worden er nuttige producten gepromoot. Praat met je kind waarom hij of zij het product wil hebben, omdat het nuttig is of alleen omdat de vlogger het ook heeft? Je kunt afspraken maken over de aankoop van het product en daarmee over omgaan met (zak)geld in het algemeen.

- Wil je kind een eigen vlog op YouTube beginnen? Maak dan goede afspraken over de content, want op YouTube kan heel de wereld meekijken.

 

Meer informatie? Op www.mediawijsheid.nl vind je handige tips en informatie over (het gebruik van) digitale media.  

 

 

Vlogs en jouw kind Vlogs en jouw kind