De motorische ontwikkeling van 2 tot 6 jaar

Een goede motoriek zorgt op latere leeftijd voor meer zelfvertrouwen en sterkere sociale vaardigheden

Kinderen ontdekken de wereld voor een groot deel door te bewegen. Bukken om dat kikkertje te bewonderen, springen om over het hekje heen te kijken en rennen naar de andere kant van de speeltuin. Maar welke stappen zetten kinderen nu eigenlijk van baby tot puber wanneer het gaat om deze motorische ontwikkeling? In meerdere blogs duiken we hier samen in, van het allereerste begin tot je kind naar de middelbare school gaat.

In deze blog gaan we dieper in op de motorische ontwikkeling van peuters en kleuters. In deze periode maken kinderen de ontwikkeling door van het leren (hard)lopen naar balanceren en hinkelen. In onze vorige blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-4037107/nieuws/de_motorische_ontwikkeling_van_0_tot_2_jaar.html) kwam naar voren dat de motorische ontwikkeling de basis is voor vele andere ontwikkelgebieden. Een goede motoriek zorgt op latere leeftijd voor meer zelfvertrouwen en sterkere sociale vaardigheden.

 

Kleine en grote bewegingen
In de peuterleeftijd leert je kind onder andere om te rennen, tegen een bal aan te trappen en per trede trap te lopen. Het vangen van een bal kan nog lastig zijn, maar een mooie voorloper is om samen over te gooien met een ballon. Naast rennen, schoppen en vangen, kunnen peuters ook leren fietsen op een driewieler. Niet alleen in de grote bewegingen is je peuter nog volop in ontwikkeling, ook in de kleine bewegingen zet je kind grote stappen. Denk aan het vasthouden van een potlood tijdens het kleuren met de zogenoemde pincetgreep, knippen en grote kralen rijgen.

In de kleuterleeftijd kan je kind ook steeds meer balanceren, zoals meerdere seconden op één been blijven staan en hinkelen. Ook kan je kind steeds beter een bal van een grotere afstand vangen (ongeveer 3 meter). Wat betreft kleine bewegingen leert je kleuter kleine kralen rijgen, papier in een driehoek vouwen, binnen de lijntjes kleuren en de eerste letters naschrijven.
 

Veel doen
In de peuter- en kleutergroep is er veel aandacht voor de motorische ontwikkeling van de kinderen. Thuis kun je ook veel leuke dingen met je kind ondernemen om hem of haar een handje te helpen.

Peuters
- Maak een klein parcours waar je kind bijvoorbeeld van de ene deurmat naar de andere springt of over een lage balk heen stapt
- Samen tekenen, verven, knippen
- Laat je peuter zichzelf aankleden en oefenen met het sluiten van de rits en knopen
- Laat je peuter lekker veel buitenspelen. Hier is van alles waar hij of zij op kan klimmen, klauteren, glijden en de wereld verder kan ontdekken.

Kleuters
- Maak een avontuurlijk parcours in de tuin
- Laat je kind zelf proberen drinken in te schenken
- Zet met stoepkrijt een hinkelpad uit
- Doe samen klassieke Hollandse spelletjes zoals stoelendans, touwtje springen of sjoelen
- Ga samen voetballen, basketballen of welke sport dan ook die geschikt is voor de kleuterleeftijd.

 

 

 

Motorische ontwikkeling 2 tot 6 jaar Motorische ontwikkeling 2 tot 6 jaar